zaterdag 27 maart 2010

Kunstwerk 15 + VCA

Dit bericht heb ik in twee delen verdeeld. Op aanvraag zal ik eerst uitgebreid vertellen wat ik allemaal precies moet doen op de werf. Voor de niet-bouw mensen is dit waarschijnlijk vrij saaie materie dus dit deel mag je gerust overslaan.

Deel 1

Zoals ik al eerder verteld had werk ik aan het knooppunt Deil. Dit is het knooppunt tussen de A2 en de A15. Op dit knooppunt wordt er 1 klaverblad vervangen door een overgansboog om het verkeer op de A2 uit Utrecht vlotter te laten overgaan naar de A15 richting Nijmegen. Deze overgangsboog bestaat uit een tunnel onder de A15 en daarna uit een fly-over over de A2. Aan de fly-over (kunstwerk 12) werk ik nu al twee weken mee. De tunnel (kunstwerk 15) was al voor de helft afgewerkt, het verkeer van de A15 loopt nu over deze helft en deze week wordt er begonnen met de tweede helft.
Het uitvoeren van deze tunnel moet ik nu ook opvolgen. Wat ik met plezier doe! Dit betekent wel dat ik regelmatig op en neer moet lopen tussen kunstwerk 12 en 15, wat ik toch wel voel op het einde van de dag.

Nu heb ik al regelmatig de vraag gekregen wat mijn taken nu precies zijn. Wel, ik zal het een keer vertellen.

Omdat Ruud op dit project 4 kunstwerken heeft die hij moet uitvoeren kan hij niet constant op alle kunstwerken zijn. Op zich is dit niet zo erg, maar er is wel een groot nadeel aan verbonden. Als er zich problemen of onverwachte dingen voordoen kan je hier niet direct op inspelen. Bijvoorbeeld als er veel beton blijkt over te zijn kan je de mixer misschien doorsturen naar een ander kunstwerk op het project waar ze ook beton aan het storten zijn of waar ze nog moeten storten. Mijn voornaamste taak is dus alles een beetje in de gaten houden en eerst en vooral proberen problemen te voorkomen. Zo probeer ik er altijd voor te zorgen dat er op een volgende veld van de brug ook al een deeltje bekist is zodat de eventueel overige beton hierin kan gestort worden. Als er zich dan wel problemen voordoen probeer ik deze eerst zelf op te lossen. Als dit niet lukt of ik twijfel bel ik naar Ruud om te overleggen en zo probeer ik het probleem dan op te lossen. Als het dan nog niet lukt komt Ruud zelf langs.

Nog een taak van mij is het ontvangen van de leveranciers. Hierbij gebeurt het regelmatig (zo niet altijd) dat ze bellen naar mij omdat ze niet weten hoe ze moeten rijden. Ondertussen ken ik de routes al vrij goed, maar het grootste probleem is de verstaanbaarheid. Ten eerste sta je al op een werf met veel lawaai, ten tweede zit de chauffeur in een vrachtwagen op de autosnelweg met ook veel lawaai en vooral ten derde, praat hij Hollands (meestal dialect en slecht gearticuleerd). Bij Belgische leveranciers begrijp je in deze omstandigheden soms maar de helft wat ze zeggen maar kan je de andere helft wel afleiden uit de context. Bij Hollandse chauffeurs begrijp ik meestal niet eens de context... Zo krijg ik regelmatig situaties dat ik drie keer moet vragen om te herhalen maar het is beter zo dan dat ik ze verkeerd begrijp. Wanneer de leveranciers dan aangekomen zijn moet ik ze tonen waar de levering moet komen en mijn krabbel zetten onder de leveringsbon.

Een derde taak van mij is het bijhouden van het opzichtersdagboek. Hierin moet ik invullen welke bewerkingen er uitgevoerd zijn, hoelang er aan deze bewerkingen gewerkt is, welke leveringen er toegekomen zijn, welke onderaannemers er gewerkt hebben,...

Ook moet ik de checklisten en het stortplan opmaken en invullen. Dit houdt in dat ik de bekisting en de wapening controleer voordat de beton wordt gestort en de juiste vakjes aankruis op de checklisten. Hierbij meet ik dan ook de bekisting op zodat ik de juiste betonhoeveelheid kan doorgeven. Dan stel ik het stortplan op. Hierin staat er hoeveel beton er wordt gestort, aan welk rendement, met welke hulpmiddelen,...

Dit papierwerk is eigenlijk bedoeld voor grote betonhoeveelheden maar het moet toch altijd ingevuld worden wat soms wel een beetje onnozel is.

Een laatste taak voor mij is bestellingen doorgeven aan de materiaaldienst. Als ik zie dat er bijna iets op is (zoals bijvoorbeeld koffie) of de arbeiders komen mij zeggen dat er iets moet bijbesteld worden geef ik dit door aan Rinus en die zorgt dan dat dit zo snel mogelijk klaar ligt in het depot of dat het geleverd wordt op de werf.


Maandagnacht had Ruud met zijn ploeg de liggers van veld 4 geplaatst. Toen ik dinsdagmorgen op de werf aankwam kon ik dus als eerste de autosnelweg volledig oversteken over onze brug! Dinsdag gingen we beginnen met het bekisten van het dek van veld 1. Hiervoor waren er op maat gezaagde planken besteld (die normaal vorige week al gingen toegekomen zijn...). Toen het hout er om 8u nog steeds niet was begon ik al nattigheid te voelen. Na heel wat over en weer gebel kwam ik te weten dat het hout maar de volgende dag ging toekomen...


Dan heb ik de mannen maar laten beginnen met het bekisten van de voegen tussen de liggers van veld 4.

Woensdag konden we dan toch beginnen met het dichtleggen van het dek. Dit ging vrij vlot waarna de vlechters konden beginnen met het plaatsen van de wapening.

Donderdag konden we de voegen van veld 4 storten en beginnen met het bekisten van de overige koppelbalken.














Terwijl er aan kunstwerk 12 hard gewerkt wordt zijn ze ook bij kunstwerk 15 druk bezig met het zware geschut. Een heistelling is bezig met het intrillen van de damplanken aan beide kanten van de tunnel. De eerste dag hadden ze getrild met een blok van 11 ton maar door de slechte ondergrond ging dit niet goed vooruit. De volgende dag begonnen ze dan met een blok van 20 ton waarna de damplanken zowaar de grond ingleden.

Aan de reeds uitgevoerde kant van de tunnel hebben ze met een kettingfrezer een horizontale bemaling geplaatst. De bodem van de tunnel bestaat uit een zandlaag die op een dikke kleilaag ligt. Daardoor staat het water in een soort kuip waardoor een drainage noodzakelijk is.



Tussen de tunnel en de fly-over wordt dan de overgangsboog aangelegd. Op deze plaats is er 2 jaar geleden een voorbelasting aangebracht. Deze week is de onderaannemer begonnen met het afgraven van deze overhoogte. Klein detail: onder deze ophoging van 5m moet er nog een riolering aangelegd worden. Deze kon niet eerder geplaatst worden aangezien de grond onder de overhoogte ongeveer een meter gezakt is, dit zou dus niet zo gunstig geweest zijn voor de riolering... Het leuke aan zo'n groot project zoals dit is ook dat er niet zomaar met kleine machientjes gewerkt wordt. Dit kan je ook merken aan het kaliber van de kraan waarmee de overhoogte afgegraven wordt...

Voor meer foto's van al het leuke speelgoed dat hier rondrijdt kan je terecht op mijn picasa-album 'stage Nederland'.


Deel 2

Zoals in deel 1 al gezegd mag ik naast de fly-over (kunstwerk 12) ook de tunnel onder de A15 (kunstwerk 15) opvolgen. Deze kunstwerken liggen op ongeveer 300m van elkaar. Doordat ik regelmatig over en weer moet lopen tussen deze kunstwerken doe ik dagelijks heel wat meters wat ik zeker voel op het einde van de dag.


Toch probeer ik na het werk iedere keer nog een toertje te fietsen om te genieten van het mooie weer en om de conditie wat op te krikken. Tijdens één van deze toertjes kwam ik tot de ietwat vreemde ontdekking dat Nieuwegein een openlucht skipiste heeft... Dit was toch wel het laatste wat ik verwachtte midden in een natuurgebied.

Het is algemeen gekend dat Nederland op vele vlakken voorloper is in Europa. Maar de afgelopen weken heb ik ontdekt dat er toch 1 ding is waar Nederland nog veel kan leren van België: sorteren en recycleren. Al op de eerste dag dat ik hier was merkte ik dat het papier en plastiek allemaal samen werd gegooid. Van PMD hebben ze hier nog nooit gehoord. De plastiek flessen moet je wel apart houden en terugbrengen naar de winkel want hier staat statiegeld op. Ondertussen hoor ik wel regelmatig op de radio een motivatie-spotje om de mensen aan te sporen om te sorteren. Er wordt dus aan gewerkt maar in de praktijk merk je hier toch nog niet veel van.

Toen vrijdagavond de werkweek er weer op zat besloot ik om 's avonds de stad in te trekken. Na even langs te gaan in café België ging ik naar een leuk cafétje waar er er iedere avond een live optreden van een bandje is. Er was een leuke sfeer en het deed me denken aan 'Den trap' in Kortrijk. Na dit optreden trok ik naar de studentenbuurt waar er op het plein een soort festival was, ook hier was het heel gezellig.

De zaterdag heb ik het rustig aan gedaan en 's avonds ben ik opnieuw de stad ingetrokken waar ik ongeveer dezelfde route gedaan heb als de vrijdag. Vandaag ben ik dan eens begonnen met het bekijken van mijn cursus van basis-VCA. Ik heb dit nog niet eerder vermeld, maar om te werken in een Nederlands bedrijf (en om stage te doen) moet je beschikken over een basis VCA-attest. Aangezien ik dit nog niet heb en omdat ik het VCA-attest voor leidinggevenden pas op het einde van het jaar kan halen heeft Heijmans dit voor mij geregeld. Donderdag moet ik 1 dag naar Breda waar ik de hele dag een cursus volg en waar ik 's avonds de test moet maken. Na het bekijken van de cursus en het maken van de proeftest ben ik tot de vaststelling gekomen dat dit maar een gewone formaliteit zal zijn want de meeste zaken zijn toch parate kennis.

Voor deze werkweek staat er voor collega Barry nachtwerk op het programma. De liggers van kunstwerk 9 (een brug over de spoorweg, met de speciale pijlers) worden dinsdagnacht geplaatst. Deze liggers zijn kokerliggers en zijn nog 12m langer dan de omgekeerde T-liggers die we bij kunstwerk 12 geplaatst hebben. Hierdoor worden ze niet meer met een gewone vrachtwagen vervoerd maar met een vrachtwagen met apart aangestuurde dolly. Al deze feiten maken het werk toch nog iets specialer dan ons nachtwerk dus ga ik zeker eens gaan kijken. Alsof dit nog niet genoeg is worden er ook nog liggers geplaatst boven kunstwerk 10 (een brug over de rivier 'De Linge), doordat deze liggers over een rivier geplaatst worden is er een sterk staaltje kunst en vliegwerk nodig. Hier zal ik dus hoogstwaarschijnlijk ook een kijkje gaan nemen.

Tot zover mijn spannende avonturen.


zondag 21 maart 2010

Werken

Ondertussen zijn we al weer een week verder en heb ik steeds minder tijd om op mijn blog te schrijven.

Ook al zit ik bij onze Noorderburen en spreken zij ook Nederlands, ze hebben toch een verschillende woordenschat. Om het verdere lezen duidelijk te houden zal ik hier eerst een korte verklarende woordenlijst geven:

werf= werken
het woord 'werf' heeft hier een totaal andere betekenis, de loskades langs de oude stadsgrachten noemen ze hier 'een werf', ze zullen dus raar kijken als je zegt dat je naar de werf gaat want tegenwoordig zijn dit meestal terrasjes van café's in plaats van loskades...
werfleider= uitvoerder
eet smakelijk/slaapwel= eet ze/slaap ze
pintje=biertje

Vorige week dinsdag en woensdag waren niet veel anders dan de maandag. Ik stond de hele dag bij kunstwerk 12. 's Avonds overloop ik iedere keer samen met Ruud wat er de voorbije dag gedaan is en wat er de volgende dag gedaan moet worden. Op de werken mag ik dan de lakens uitdelen en zeggen tegen de arbeiders wat ze moeten doen. Aangezien de arbeiders dit ook vrij goed zelf weten gaat dit vrij gemakkelijk. Er is deze week wel een tweede ploeg bijgekomen waaraan ik meer uitleg moet geven en die ook beter luisteren naar mij omdat ze nog geen ervaring hebben op dit project. Ik moet ook de bewerkingen en de uren registreren zodat deze doorgegeven kunnen worden naar de calculatie. Als ik tijd over heb help ik mee met bekisten.

Wanneer ik 's avonds thuiskwam ben ik iedere keer nog even gaan fietsen terwijl het nog licht was, zo leer ik de omgeving kennen en doe ik ook aan sport. Al doe ik op de werken ook wel wat kilometers want tussen de brug en de werfkeet is het ook al 300m wandelen. En met de auto doe ik dagelijks bijna 100km, ik moet soms heen en terug rijden naar de hoofdwerfketen, het materiaaldepot, de andere kunstwerken,.... En op de autosnelweg kan je nu eenmaal niet gemakkelijk draaien. Als je dus terug moet keren moet je iedere keer doorrijden naar de volgende afrit om daar te draaien en dan het hele stuk terug te rijden. Ik heb mij ook al regelmatig voorgenomen om zo snel mogelijk mijn E-rijbewijs te halen, want het zou hier toch wel gemakkelijk zijn. Op de werken zelf kan ik wel rondcrossen met de aanhangwagen of compressor maar iedere keer dat ik dan over de autosnelweg moet, moet ik iemand anders met een trekhaak aan zijn auto zoeken. Het eerste wat ik deze zomer dus doe is mijn E-rijbewijs halen, het zou ondertussen geen probleem mogen zijn want ik moet zeggen dat ik mijn achteruit-rijden-met-aanhangwagen-skills toch al goed ontwikkeld heb.
Bij gebrek aan dit rijbewijs heb ik ook al regelmatig de auto volgeladen met balken,platen,machines,... Ik zie sommige mensen al fronsen maar wees gerust, deze auto is wel meer gewoon geweest tijdens zijn gloriedagen op de Belgische werven.

Woensdagavond heb ik dan een hele waslijst met opdrachten gekregen van Ruud want donderdag en vrijdag ging hij op bijscholingscursus (al het leidinggevend personeel volgt hier minstens 1 keer per jaar een bijscholingscursus!). Ik stond er dus alleen voor, maar als ik problemen had kon ik wel altijd bellen naar Adriaan de hoofduitvoerder of Gerard de kwaliteitscontroleur. Ze zeiden dat ze deze twee dagen als een test beschouwen voor de verantwoordelijkheid die ze mij al dan niet geven op mijn verdere stage.

Mijn voornaamste deadline was het storten van de eerste koppelbalk en de twee vleugelwanden van het landhoofd. Donderdag ben ik er dan volop ingevlogen en tegen de middag kon ik al de bekisting opmeten en de precieze betonhoeveelheid doorgeven aan de betoncentrale voor de volgende dag. Er was ook een levering hout toegekomen op de werf en de vrachtwagenchauffeur bevestigde weer de bewering dat vrachtwagenchauffeurs veel verkeerd rijden. Al moet ik wel toegeven dat het niet altijd gemakkelijk is om op de juiste plaats te komen, langs alle kanten zie je borden staan die al dan niet doorstreept zijn. Het feit dat de situaties op het traject wekelijks veranderen maakt het er ook niet gemakkelijker op.

Vrijdag was het de zwaarste dag. Om 7u kwam de mobiele torenkraan aan, hier moest ik zeker bij zijn want ze moest op de juiste plaats opgesteld worden.


Om 7:15u moest ik snel naar de overkant van de autosnelweg rijden want hier kwam er een graafkraan naar het landhoofd aan de andere kant van de brug om het terrein op te ruimen en af te vlakken, hier moest ik ook bij zijn want ik moest de kraanbestuurder de nodige instructies geven en een oogje in het zeil houden. Om 11u kwam de beton en een goeie 2 u later was alles gestort. Vrijdag is het ook de gewoonte van de eerste ploeg om hamburgers te maken. De frietketel werd bovengehaald en een ogenblik later rook heel de werfkeet naar hamburgers. Wanneer ik 's avonds thuiskwam was ik uitgeput en heb ik er een avondje relaxen van gemaakt.

Zaterdag ging ik verder met het verkennen van Nederland en trok ik richting Rotterdam. Met een stadsplannetje van de VVV in de hand trok ik op verkenning. Onderweg at ik mijn eerste stroopwafel en bewonderde ik de aparte architectuur van sommige gebouwen (waaronder de bekende kubuswoningen).



Ook ontmoette ik de grondlegger van het Erasmus-gebeuren die in Rotterdam geboren is: Mister Erasmus himself.





















(Voor de mensen die meer foto's willen zien, als je links boven op de dia-voorstelling klikt kom je in mijn picasa-webalbum terecht. Hier kan je meer fotoalbums zien van de stage en van mijn city-trips, deze zal ik proberen regelmatig aan te vullen )

Toen ik in de namiddag de Euromast beklom kwam ik tot mijn verbazing weer West-Vlamingen (Kortrijkzanen zelf!) tegen. Dit was nu al de tweede keer dat ik op een toren streekgenoten tegenkwam... Na een leuke dag trok ik met vermoeide benen terug richting Utrecht waarna ik 's avonds nog de stad wou intrekken. Maar door het plotse onweer kon ik niet met de fiets gaan en de tram was ook geen optie want de laatste tram terug reed maar om 00:30u wat vrij vroeg is als je weet dat de clubs maar om 23u open gaan.

De zondag maakte ik een grote fietstocht door de typische Nederlandse landschappen.



Vandaag en morgen werk ik alleen verder met de tweede ploeg want deze nacht worden de liggers van het laatste veld van kunstwerk 12 geplaatst. Ruud doet dit deze nacht met ploeg 1 en ik werk overdag met ploeg 2. Vandaag kreeg ik ook te horen van de hoofduitvoerder dat ze zeer tevreden zijn over mij en dat ik geleidelijk aan meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijg. Alles loopt hier dus goed!

maandag 15 maart 2010

Amsterdam

Dit weekend stond er een weekendje Amsterdam op het programma. Rob (een vriend van mij) doet namelijk stage in Amsterdam in één of andere game-ontwerp-firma. De zaterdag werd ik maar om 15u verwacht bij Rob dus heb ik van de voormiddag gebruik gemaakt om de streek buiten Utrecht te verkennen. Even buiten Utrecht passeerde ik langs een wel heel apart geluidsscherm. Voor de architectuurliefhebbers.



Nadat ik even op de snelweg richting Amsterdam reed ben ik op een willekeurige afrit afgereden en heb ik binnenwegen gepakt richting Hilversum. Hier passeerde ik een prachtig natuurgebied met grote venen waar ik even door gewandeld ben. In de namiddag kwam ik aan in Hilversum. Dit gezellige stadje heb ik even verkend waarna ik richting Amsterdam trok. Na even zoeken vond ik het juiste appartement waarbij de Belgische auto voor de deur bevestigde dat ik juist zat.

Na een namiddag bij te praten trokken we (Rob, Dieter (appartementgenoot van Rob) en ik) richting Amsterdam centrum. Na wat gediscuteer met de kaartjesautomaat hadden Rob en ik een 'OV-chipkaart'. Aan Dieter had ik mijn 'strippenkaart' uit Utrecht gegeven. We dachten dus dat we volledig legaal waren tot we toekwamen in het station van Amsterdam. Hier bleek dat alleen de OV-chipkaart een geldig vervoersbewijs was op deze tram. Op de bus telde mijn strippenkaart wel nog... Met dank aan de vriendelijke controleur zijn we er toch wijs uit geraakt en heeft Dieter legaal kunnen zwartrijden.

Om onze grommende maag even in te tomen kochten we onze eerste 'kroket uit de muur'! Op zich was er niet zoveel speciaals aan, maar dit is toch een must als je in Nederland bent. Na enkele dure etablissementen gepasseerd te zijn hadden we al snel door dat we voor een goedkope maaltijd niet in de juiste stad waren. Na een lekkere pizza trokken we richting wat ons de uitgaansbuurt leek. Dieter leidde ons eerst langs een straat met een hele reeks roze-getinte ramen waar de dames, ondanks het koude weer, allemaal al vrij zomers 'gekleed' waren ;-p. Uiteindelijk stapten we een gezellige Irish pub binnen. Al snel raakten we aan de praat met enkele Amerikaanse studenten. Dit gecombineerd met de karaoke-momenten maakten het een geslaagde avond! Met de laatste tram trokken we huiswaarts waar we, na nog wat X-boxen gingen slapen.

Na uitgeslapen te hebben trok ik terug richting Utrecht waar ik eens genoten heb van mijn eerste namiddag rust. 's Avonds trok ik richting Utrecht naar een soort dansschool waar je een proefles Salsa-dans kon volgen. Toen ik donderdag de stad verkende had ik hierover een affiche zien hangen en het leek mij een leuke manier om medestudenten te ontmoeten. Het dansen lukte vrij goed, het ontmoeten ook maar het waren vooral 30- tot 40-jarigen die meededen. Niet echt studenten waarmee je eens iets kan gaan drinken dus. Ik liet het niet aan mijn hart komen en ik besloot om naar 'Café België' te gaan. Bij ESN hadden ze mij verteld dat dit gezellige café een ontmoetingsplaats is voor veel buitenlandse studenten. Dit kon ik al snel bevestigen toen ik even later aan de praat raakte met een rondreizende Thaise student die de dag tevoren zelf in Gent was geweest! Dit was mooi meegenomen, want voor de mensen die het nog niet weten, in september ga ik een maand op bouwkamp naar Thailand. Deze vriendelijke student kon mij dan ook een hele hoop interessante tips en informatie geven.

Na weer een gezellige avond fietste ik huiswaarts en kroop ik moe maar tevreden in mijn bed, een nieuwe werkweek tegemoet. De eerste dag van deze werkweek ging weer snel voorbij. Ik mocht de baas spelen bij kunstwerk 12 en ik moet zeggen dat het mij toch goed afging. We liggen nu al voor op de week-planning (die ik zelf had opgesteld samen met Ruud). 's Avonds ging ik naar het hoofdbureau van het project waar ik de gedane werken doorbriefte aan Ruud, daarna kon ik weer huiswaarts trekken.

vrijdag 12 maart 2010

Utrecht + nachtwerk

Ondertussen zit mijn eerste werkweek er al op. Dinsdag en woensdag was het vrij rustig. Ik kreeg enkele opdrachtjes op het bureau zodat ik mij kon verdiepen in de plannen. Dinsdag moest ik de bekisting uitrekenen voor de landhoofden van kunstwerk 11.

Woensdag moest ik een routebeschrijving opstellen naar kunstwerk 15 voor de vrachtwagens. Aangezien de vrachtwagenchauffeurs blijkbaar altijd verkeerd rijden moest dit vrij gedetailleerd zijn. Als contactpersoon had ik Ruud er bij geschreven, maar die zei dan dat ik gerust mijzelf er op mag zetten en dat ik mij vanaf volgende week mag verwachten aan een hele reeks telefoons van verdwaalde vrachtwagenchauffers...

Verder moest ik een berwerkingenlijst opstellen voor het uitvoeren van het brugdek van kunstwerk 12. Deze bewerkingenlijst was vooral om te zien of ik wist wat er moest gedaan worden want Ruud had eerder al 6 dergelijke brugdekken uitgevoerd op het project. Vanaf volgende week is het de bedoeling dat ik bij kunstwerk 12 de werken opvolg voor het uitvoeren van het brugdek.

Donderdag moest ik pas om 20u 's avonds beginnen dus ik had een dagje vrij. Hiervan heb ik gebruik gemaakt om Utrecht te verkennen. Na een 20min fietsen stalde ik mijn fiets in een bewaakte stalling en trok ik met een stadsplan gewapend het centrum in. Utrecht heeft vrij veel gelijkenissen met Brugge, al is Utrecht wel een stuk groter. Deze bedenking stond ik te maken toen ik bovenop de Domtoren stond, tot ik plots twee West-Vlamingen tegenkwam. Het bleken twee Bruggelingen te zijn die in het belfort in Brugge werkten en die naar de domtoren op prospectie kwamen om nieuwe ideetjes op te doen.



Na het centrum verkend te hebben ging ik even langs bij ESN (ErasmusStudentNetwork), 10 min later stond ik weer buiten met een lidkaart en een kalender van de komende activiteiten.

's Avonds kon het grote werk dan beginnen, om 22:00u waren de rijstroken onder veld 1 van de brug afgezet en waren de kranen geïnstalleerd, om 22:30u lag de eerste brugligger al. Aan een verbazend snel tempo werd de ene achter de andere brugligger aangevoerd en geplaatst. Ruud zijn bewering dat vrachtwagenchauffeurs veel verkeerd rijden werd hier ook nog eens bevestigd en met een ligger van 18m achterop is het niet zo evident om te draaien... Maar tegen 3u lagen alle brugliggers er op en konden we al beginnen de leuningen te plaatsen en op te ruimen. Moe maar tevreden konden we tegen 4:30u gaan slapen, een uur vroeger dan gepland!






maandag 8 maart 2010

Eerste werkdag

Op z'n Nederlands gezegd: 'het was me het dagje wel'. Het was vandaag een vrij drukke dag en ik moest een grote hoeveelheid informatie verwerken waardoor mijn hoofd op springen staat! Deze morgen ben ik eerst naar de belastingsdienst geweest. Dit ging allemaal vrij vlot een half uurtje later liep ik weer buiten met mijn sofi-nummer. Rond 10u kwam ik aan bij de werfketen, deze zien er zo uit. De rechtse groep keten is voor de projectmanagers, projectleiders, werfleiders,... De bovenste groep werfketen zijn van het bestuur, de rijkswaterstaat.


De structuur van Heijmans is ingedeeld in verschillende groepen: Wegenbouw, Betonbouw (waar ik zit), Technieken-v, Technieken-e, Technieken-g. De eerste groep doet dus de wegen, de tweede doet alle kunstwerken zoals duikers, bruggen en af/opritten. De laatste drie groepen doen de elektriciteit, informatieportalen, geluidsschermen en dergelijke. In mijn groep is er één projectleider Mr. Van Goethals, één hoofdwerfleider Adriaan en drie werfleiders Barrie, Ruud en nog één waarvan ik de naam vergeten ben. Ik zal vooral bij Ruud zitten. De verschillende kunstwerken worden verdeeld over deze drie werfleiders.


Aangekomen aan de burelen ging ik direct naar Mr. Van Goethals, de projectleider waar ik eerder al contact mee had. Die wees mij eerst een bureau toe die ik deel met Ruud. Dit ziet er als volgt uit.


Daarna kreeg ik een introductiegepsrek van Adriaan. Hier kreeg ik veel interessante informatie te horen. Ik krijg een sticker 'werfverkeer' voor op de auto en een vergunning dat ik op de werf mag rijden. Ik krijg ook een hele reeks extra-legale voordelen: een Heijmans-e-mailadres, een gsm, een kilometervergoeding van en naar de werf en op de werf zelf, een Heijmans-jas (te zien op de foto), veiligheidsschoenen en helm, gratis koffie en drinken a volonté. Ik zal ook nog koffie moeten leren drinken want in mijn hele leven heb ik misschien al 2 kopjes koffie gedronken en nu heb ik er al evenveel gedronken in 1 dag.

Na dit introductiegesprek heeft Adriaan mij rondgeleid op het project. We zijn alle kunstwerken afgereden en ik kreeg de nodige uitleg wat er gedaan is en wat er nog allemaal moet gedaan worden. Hier toetste Adriaan even af wat mijn voorkennis was en ik denk dat ik toch goed geslaagd ben naar zijn reactie te oordelen :-D. Er moeten nog een hele hoop interessante werken gebeuren, er zijn al twee bruggen zo goed als af. Een derde brug is een eco-brug, dit is een brug met gras en boompjes om de dieren te laten oversteken over de autosnelweg. Dit is de enige brug die ter plaatse gestort wordt en eigenlijk wordt ze vooral gebouwd ter compensatie voor het onteigenen van natuurgebied, voor de natuurorganisaties. Deze brug is half af. Een vierde brug over de spoorweg is half af, een vijfde brug over een rivier is ook half af. Deze laatste twee bruggen zijn een beetje de paradepaardjes van het project. De pijlers hebben een speciale vorm die tuimelende dolfijnen moeten voorstellen. Als ik foto's heb zal ik ze eens tonen. Voor deze pijlers zijn speciale bekistingen gemaakt die maar één keer konden gebruikt worden.

Het laatste kunstwerk zal hetgene zijn waar ik vooral aan zal meewerken. Dit is een verkeersknooppunt tussen de A2 en de A15. Hierbij wordt het klaverblad omgebouwd tot een speciaal knooppunt waar de auto's uit alle richting probleemloos kunnen veranderen van autosnelweg. Hieronder ziet u de situatie zoals ze was.



Voor de liefhebbers: voor de nieuwe overgangen worden clothoïdes gebruikt maar gelukkig moet ik mij hier niet mee bezighouden want dit is voor de afdeling Wegenbouw. Hierbij wordt er één grote brug (voor de duidelijkheid: kunstwerk 12) gebouwd waarvan de peilers al geplaatst zijn (volledig prefab!) en de landhoofden bijna klaar zijn. Deze week wordt er een deel van de liggers geplaatst. Bij ons zijn bijna alle bruggen gewone balkbruggen. De bruggen die hier uitgevoerd worden zijn meestal bruggen met omgekeerde T-liggers met hierop een deklaag of kokerbalkbruggen (voor de geïnteresseerden: cursus WEWB4 deel bruggen pg 8) er wordt ook een tunnel gebouwd onder de A15 (kunstwerk 15) waarvan er één half af is. De rest wordt volgende week uitgegraven.

De rest van de dag mocht ik alle documenten van deze laatste kunstwerken bestuderen zodat ik weet waar ik mee te doen heb de komende weken. Na een tijdje had ik alle plannen en planningen (ja in MSProject ;-p) bestudeerd. Daarna dropte Ruud nog 3 draaiboeken voor mijn neus. Deze waren een aangename verrassing voor mij. Op basis van de bestekken stelt Heijmans zelf draaiboeken op voor de verschillende onderdelen. De draaiboeken die ik heb doorgenomen waren voor: betonwerken prefab en betonwerken ter plaatse. Hierin staan alle specificaties, kwaliteitsvereisten, risico-analyses,... Bij dit laatste worden de mogelijke risico's gegeven, de methodes om deze risico's te voorkomen en hoe men de gevolgen moet oplossen als de risico's zich voordoen! Een derde draaiboek was dan gedetailleerd opgesteld door de werkvoorbereiding. Hierin stond hoe de plaatsing van de brugliggers uitgevoerd wordt: de plaatsing van de mobiele kranen, de aanvoer van de liggers,... Tot op het half uur gedetailleerd.

Voor deze week staat er al nachtwerk op het programma. Donderdagnacht worden de brugliggers voor kunstwerk 12 geplaatst. Dit wordt 's nachts gedaan met de voor de hand liggende reden dat het verkeer zo weinig mogelijk mag gehinderd worden. Hiervoor worden er twee grote mobiele kranen van Mammoet geplaatst. (voor de leken dit is de Nederlandse evenknie van het Belgische Saerens, voor de nog grotere leken: naast Mammoet is Saerens één van de grootste kraanbedrijven ter wereld)

Mijn voornaamste taak: controleren en registreren van de uitgevoerde werken. Kijken of de bekisting goed geplaatst is voor de wapening wordt geplaatst, kijken of de wapening goed is geplaatst voor de beton wordt gestort en zoveel meer... Dit gebeurt op checklisten die doorgegeven worden naar de interne kwaliteitscontroleur van Heijmans die ze dan toont als de Rijkswaterstaat hiernaar vraagt.

Dit was zo ongeveer mijn eerste werkdag. Alle mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ik mag iedereen lastig vallen en alles vragen wat ik wil weten. De sfeer is ook heel goed en vrij ontspannen al wordt er toch goed doorgewerkt. Regelmatig komen er mensen aankloppen om mij te leren kennen en om even te babbelen over hun deel van het project. Ik zie het volledig zitten!

zondag 7 maart 2010

Aankomst

Vrijdagavond heb ik nog eens afscheid kunnen nemen van mijn vrienden (bedankt voor het cadeautje Katrien) en gisterenmorgen ben ik begonnen met het inladen van de auto. Ondertussen kwamen Ward en Vicky nog even langs om mij ook nog een mini-ik-mis-België-pakket te geven waarvoor ook nog eens bedankt! Dan ben ik met een volgeladen auto en met de fiets achterop vertrokken richting Nederland. Een goeie 2u later kwam ik onder een stralende zon in Nieuwegein aan. Ik wou meteen beginnen met het uitladen van de auto, maar dit was buiten de huisbazin gerekend. Na een gezellige babbel kon ik dan toch beginnen met alles uit te laden. Enkele uren en een spierverrekking later stond alles in de kamer. Inrichten dan maar! De kamer is iets kleiner dan mijn kot in Aalst, maar alles past er toch vrij goed in.

















De keuken, badkamer en woonkamer deel ik met de huisbazin. Daardoor heb ik meer het gevoel dat ik in een gastgezin zit dan op kot. Maar het is wel leuk en gemakkelijk. Vlak bij het appartement zijn ook alle winkels met basisbenodigdheden. Roos (de huisbazin) noemt het een winkelcentrum maar eigenlijk is dit nogal een groot woord voor deze verzameling winkels.

Deze morgen heb ik de de route tussen mijn kot en mijn stagewerf afgereden om te timen en om te kijken of de werf er toch wel nog was waar ik dacht dat hij was. Het ging vrij vlot maar dit was waarschijnlijk vooral te danken aan het feit dat het zondag is. Deze namiddag heeft de zoon van Roos mij de dichtstbijzijnde sportvoorzieningen en het echte winkelcentrum in Nieuwegein getoond. Hij heeft ook geprobeerd bij een vriend die in het zwembad werkt een goedkoop abonnement voor mij te regelen, maar dit is jammergenoeg niet gelukt.

Daarna heeft hij mij ook de kortste fietsroute naar Utrecht-centrum, het station, de jaarbeurs en vooral, de studentenbuurt getoond. Met de tram ben ik in 20min van Nieuwegein in Utrecht-centrum maar dankzij de fantastische fietspaden kan ik er waarschijnlijk in dezelfde tijd met de fiets geraken. Hier past toch even een woordje van lof over de Nederlandse fietspaden: ze zijn bijna even breed als een rijvak, buiten het stadscentrum bijna altijd afgescheiden van de auto's en heel goed onderhouden. Ik ben blij dat ik mijn fiets mee heb.

Wat betreft het studentenleven: na wat opzoekwerk kwam ik op de site van het ESN (Erasmus Student Network) van Utrecht. Voor €2 kan je hier als Erasmusser lid van worden en dan kan je socializen met de andere Erasmusstudenten in Utrecht en deelnemen aan allerlei activiteiten. Dit was juist wat ik zocht, dus de komende week zal ik hier zeker voor kijken.

Nu op naar de eerste werkdag! Het wordt weer even wennen na het studentenleventje waar ik om 8u kon opstaan, nu om 6u opstaan...

donderdag 4 maart 2010

Laatste voorbereidingen

De laatste dagen voor het vertrek verstrijken. Eergisteren hebben Jan, Nick (mede-Erasmusstudenten die naar Valencia gaan) en ik nog een informatiegesprek gehad met Mr. Peters. Voor mij was dit vrij interessant omdat ik nog altijd niet echt een beeld had wat er van mij verwacht werd van school uit. En ook omdat ik de eerste ben die op Erasmus Placement gaat naar Nederland. Ondertussen is mijn kot zo goed als opgeruimd, het is nogal een triestige aanblik zo'n lege muren...

Morgen nog een laatste test maken voor projectwerk in de voormiddag en in de namiddag nog ICBB voorstellen. Hopelijk loopt dit niet te lang uit. Ik had gehoopt om nog eens met de klasgenootjes iets te gaan drinken om afscheid te nemen, maar ik vrees ervoor. 's Avonds moet ik nog alles uit mijn kot in de auto laden en als ik thuis kom moet ik nog selecteren wat er mee gaat naar Nederland en wat niet. Daarna neem ik nog afscheid van mijn vrienden en zaterdag is het dan zo ver en trek ik richting het Noorden!

De laatste zaakjes voor Nederland zijn ook bijna getroffen. De maandag moet ik nog naar de belastingsdienst om mijn burger service nummer op te halen (dit is een soort van rijksregisternummer dat je blijkbaar nodig hebt als je in Nederland gaat werken). Daarna zou ik normaal aan de slag moeten gaan!